Λίγα λόγια για μένα

Γεννήθηκα το 1965 μεγάλωσα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Έχω τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία ως «Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα», για την προσφορά μου στις επιστήμες και τα γράμματα. Είμαι παντρεμένος και έχω τέσσερεις κόρες. Γνωρίζω γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά.

Σπουδές

Το 1983 αποφοίτησα από το Πέμπτο (Ε') Λύκειο στην Ανάληψης Θεσσαλονίκης. Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από όπου αποφοίτησα το 1987 με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Από το 1987 ως το 1993 έζησα στο Παρίσι ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό και τη διδακτορική μου διατριβή (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης). Με την επιστροφή μου, το 1994, υπηρέτησα τη θητεία μου στον Στρατό Ξηράς (Τεθωρακισμένα).

Ακαδημαϊκό έργο

Από το 1995 διδάσκω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ, έπειτα στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, ενώ σήμερα είμαι Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Έχω δημοσιεύσει 4 βιβλία και 55 μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ μετέφρασα ή επιμελήθηκα 20 φιλοσοφικά έργα (από τα γαλλικά και τα λατινικά). Αρθρογραφώ τακτικά σε εφημερίδες (Αυγή, Έθνος, Εποχή, Εφημερίδα των Συντακτών, Μακεδονία, Το Βήμα, κ.ά.) και περιοδικά (Εντευκτήριο, Ένεκεν, κ.ά.) και συμμετέχω σε επιστημονικές Ενώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πολιτική και συνδικαλιστική δράση

Το 1980 εντάχθηκα στη νεολαία του «Ρήγα Φεραίου», συμμετέχοντας ενεργά στο μαθητικό και στο φοιτητικό κίνημα. Από το 1988 είμαι μέλος του Συνασπισμού και κατόπιν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (συμμετέχοντας στην Ο.Μ. των Πανεπιστημιακών). Υπήρξα για χρόνια γραμματέας της οργάνωσης Πανεπιστημιακών του Συνασπισμού και συντονιστής της συνδικαλιστικής παράταξης «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών». Εκλέχθηκα στο Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ (2003-2010) και στη Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ (2006-2009), δίνοντας μάχες για την υπεράσπιση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Διοικητική εμπειρία

Ως Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ, επί 5 χρόνια (2018-2022) αγωνίστηκα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και των δωρεάν Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος, καθώς και για ένα ποιοτικό δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, ενάντια στους νόμους Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως και στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) την περίοδο 2015-2019, παρέλαβα έναν Οργανισμό υπό διάλυση, με τεράστια προβλήματα και συσσωρευμένο χρέος 9 εκατομμυρίων ευρώ (ενώ στο ταμείο υπήρχαν μόλις 3.500 ευρώ). Με χρηστή διαχείριση και υπεράνθρωπες προσπάθειες από τη διοίκηση, την καλλιτεχνική διεύθυνση και τους εργαζόμενους, το 2019 παραδώσαμε το Θέατρο με μηδενικό χρέος και 2 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία. Καθιέρωσα φθηνά εισιτήρια (με γενική είσοδο 5 ευρώ τις Τετάρτες και Πέμπτες), ώστε, παρά την οικονομική κρίση, να μπορούν να βλέπουν καλές θεατρικές παραστάσεις όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.